İskenderun ATAV HABER PORTALI
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

VİDEO ARA


VATANDAŞIN RAMAZANDA SUYUNUN KESİLMESİ SOSYAL BELEDİYECİLİĞE UYGUN MU?12 Haziran 2017
haberlerx
Untitled Document
?Afete Hazır Türkiye' projesi kapsamında temel afet bilinci konulu eğitim düzenlendi << Onceki Haber ------- Sonraki Haber >>

Tarih Haber Giriş: 22 Eylül 2013, 00:19
Tarih Son Güncelleme: 22 Eylül 2013, 00:19
Editör MUSTAFA ATAV

?Afete Hazır Türkiye' projesi kapsamında temel afet bilinci konulu eğitim düzenlendi

İskenderun Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nce (AKOM) Hatay İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü eğitmeninin katılımıyla eğitim düzenlendi.

      Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Temel Afet Bilinci Eğitmeni Yasemin Cansever'in verdiği ?Temel afet bilinci' konulu eğitim, İtfaiye Müdürlüğü binasındaki AKOM biriminde gerçekleştirildi.

      Afete Hazır Türkiye Projesi kapsamında sivil toplum örgütü temsilcileri için düzenlenen eğitime, AFAD Arama Kurtarma Teknisyeni Ebubekir Albaharlar, Aksagaz Doğalgaz Acil Ekip Personeli İlhan Karahan, İskenderun Belediyesi AKOM birimi görevlileri de katıldı.

      Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Temel Afet Bilinci Eğitmeni Yasemin Cansever, temel afet bilinci eğitiminde, slayt desteğiyle AFAD'ın çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

      Eğitim programının birinci adımının temel afet eğitimi olduğunu, afet kültürü anlamında farkındalık oluşturmak için verildiğini, daha sonra beceriye dayalı eğitim gerçekleştirildiğini vurgulayan eğitmen Yasemin Cansever, "Daha sonra toplumsal anlamda birlikte hareket etmek adına gönüllü olabiliyorsunuz" dedi.

      Afetler öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler olarak üçe ayrıldığını, ilk 72 saatin altın saatler olarak değerlendirildiğini belirten Temel Afet Bilinci eğitmeni Yasemin Cansever, Van depreminden örnek vererek, her bireyin hazırlığını tam anlamıyla yapması gerektiğini söyledi.

      Türkiye'de afetlere göz atıldığında, en fazla insanların depremden etkilendiğini, Hatay'ın birinci derece deprem bölgesi olduğunu belirten Temel Afet Bilinci eğitmeni, "Bu yüzden biz önceliği depreme veriyoruz" dedi.

      Hatay'ın afetselliğine bakıldığında Hatay'da heyelan, sel ve kaya düşmesinin çok sık görülen afetlerden olduğunu, çığın çok fazla görülmediğini belirten Hatay İl AFAD Müdürlüğü Temel Afet Bilinci eğitmeni Yasemin Cansever, teknoloji kazalar ve yangınların da görüldüğünü vurguladı.

      Afet öncesi olarak ilçelerde, mahalledeki riskleri belirlemek gerektiğini belirten Temel Afet Bilinci eğitmeni, "Yürüme mesafesinde yeşil alan var mı? İşe, okula gidip geliyoruz. Tehlikeli madde bulunduran işyerleri var mı, dar yollar, çıkmaz sokaklar, çok eğimli yollar var mı? Enerji nakil hatları yeraltından mı yer üstünden mi geçiyor. Bunlara dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu.

      Kentsel dönüşüm projesinin bir kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi, bozulmaya veya hasara uğrayan kentsel alanın ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevresel koşullarının kapsamlı ve bütünleşik yaklaşımlarla iyileştirilmesine yönelik strateji ve eylemlerin tümü olarak tanımlandığını belirten Temel Afet Bilinci Eğitmeni Yasemin Cansever, binalardaki yapısal risklere değindi ve yapının bulunduğu zemine uygun olup olmadığına bakmak gerektiğini söyledi.

      Eşyaların devrilme riskine karşı sabitlemenin az vakitle yapılabilecek önemli bir önlem olduğunu vurgulayan Temel Afet Bilinci eğitmeni, afet bilinci kültürünün, gerekli tedbirleri alarak yaşamak, hayatın tüm alanlarında oluşmuş veya oluşabilecek tehlike ve risklerin farkında olmak, bireysel ve toplumsal sorumluluk almak olarak tanımladı ve afet bilinci kültürüne eğitim çalışmasını örnek olarak gösterdi.

      Afet hazırlığında toplumsal güçbirliğinin önemli olduğunu söyleyen Hatay İl AFAD Temel Afet Bilinci Eğitmeni Yasemin Cansever, "Ne bireyler tek başına bir şey yapabilir ne devlet, ne üniversiteler, ne sivil toplum kuruluşları. Eğer birlikte çalışırlarsa bir güçbirliği elde edebilirler" dedi.

      Aile afet planı, afet ve acil durum çantası hazırlanması gerektiğini belirten Temel Afet Bilinci Eğitmeni, afet sonrasında yapılması gerekenlerde ikinci tehlikelere örnek olarak yangın ve artçı depremleri gösterdi.

      Aile afet planına kesinlikle çocukların da dahil edilmesi gerektiğinin altını çizen Temel Afet Bilinci Eğitmeni Yasemin Cansever, özellikle kadınların afete hazırlık eğitimi alması ve ailelerini afete karşı hazırlamasının çok önem taşıdığını kaydetti.

      Deprem anında kesinlikle paniğe kapılmamak gerektiğini belirten Hatay İl AFAD Temel Afet Bilinci Eğitmeni Yasemin Cansever, "Balkon, merdiven ve asansörlerden kesinlikle uzak durmak gerekiyor. Sarsıntı anında ?çök-kapan- tutun' hareketi en güvenli hareket. Sizi koruyan, sağlam nesnenin yanında çöküp kafanızı tutuyorsunuz" diye konuştu.

      Her büyük depremden sonra mutlaka artçı deprem olduğuna dikkat çeken Temel Afet Bilinci eğitmeni, "Sarsıntılardan sonra oluşabilecek yangın riskini azaltmak için gaz vanası kapatılıyor. Elektrik sigortası kapalıysa açmıyoruz, açıksa kesinlikle kapatmıyoruz. Dökülen tehlikeli maddeleri temizliyoruz. Kibrit, çakmak yakmıyor, elektrik düğmesine dokunmuyoruz. Camları, kapıları açıyoruz. Yangın başlamadıysa hemen binayı terk ediyoruz" şeklinde konuştu.

      Eğitim toplantısına katılan Türk Kadınlar Birliği İskenderun Şube Başkanı Canan Gencer, depremin çok önemli bir konu olduğunu, bu nedenle eğitimin önem taşıdığını vurguladı.

      İskenderun Belediyesi AKOM Birimi Görevlisi Emine Gül, "Biz belediye olarak mahalle mahalle toplanma alanlarını belirledik. Bulunduğunuz mahallede en yakın toplanma alanlarına AKOM sitesinden çok rahat ulaşabilirsiniz. Olası afette nerede toplanılması gerekiyor, nerede çadırlar kurulacak onlar belli" dedi.

      İskenderun Belediyesi AKOM Birimi Görevlisi Selim Köşkeroğlu, "Mahalle gönüllüleri oluşturmak, afet durumunda, afet öncesi koordineli şekilde olmak, alınması gereken önlemleri almak, mahalle eğitimleri, ilk yardım, temel afet, arama kurtarma gönüllüleri oluşturarak etkin müdahale amacımız var. Çalışmalarla ilgili bir çok organizasyonu kurum ve kuruluşlarla ve çalışanlarıyla birlikte yapıyoruz" diye konuştu.

      Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile İskenderun Belediyesi'nin ?Depreme dirençli yerleşim yeri İskenderun' projesi kapsamında, İskenderun'un pilot bölge seçildiğini anımsatan AKOM Birimi Görevlisi Selim Köşkeroğlu, "Amacımız kurum olarak afetten önce alınması gereken önlemleri alıp, gerekli organizasyonları sağlayıp, afet sırasında yapılması gereken müdahaleler, afet sonrasında neler yapılmasının planlamalarını yapıp, olası bir afeti en az hasarla atlatabilmek. AFAD'ın da amacı bu" dedi.

      Belediye personeline de ayrıca ?Afete Hazır Türkiye' projesi kapsamında eğitim verildi.

<< Onceki Haber ------- Sonraki Haber >>
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

GÜNCEL

BAKAN KURUM'DAN İSKENDERUN SAHİLİNE YENİ PROJE MÜJDESİ

BAKAN KURUM'DAN İSKENDERUN SAHİLİNE YENİ PROJE MÜJDESİ BAKAN KURUM'DAN İSKENDERUN SAHİLİNE YENİ PROJE MÜJDESİ

HBB BAŞKANI MEHMET ÖNTÜRK’TEN BÜYÜK MÜJDELER

HBB BAŞKANI MEHMET ÖNTÜRK’TEN BÜYÜK MÜJDELER HBB BAŞKANI MEHMET ÖNTÜRK’TEN BÜYÜK MÜJDELER
Siteye Gitmek İçin Tıklayın

Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın

Siteye Gitmek İçin Tıklayın
haberlerx Untitled Document

Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın

ATAV HABER PORTALI Genel Yayın Yönetmeni : Mustafa Atav Yönetim Yeri : ATAV OFSET GAZETE ve MATBAACILIK Gürsel Mah. 536. Sok. No:7/A - İSKENDERUN
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi